Royal icing

Wat is het en wat kun je ermee doen?

Royal icing is een glazuur dat wordt gemaakt van poedersuiker, merengue poeder (eiwitten) en water.
Om royal icing te maken heb je een (staande) mixer met krachtige motor nodig. Handmixers of mixers met een minder krachtige motor kunnen stuk gaan tijdens het maken van royal icing. 


Recept voor stijve icing.
500 gram icing sugar (poedersuiker)
2 eetlepels merengue poeder
Theelepel cream of tartar of een theelepel verse citroensap
Ca. 60-70 ml water

Mix de icing op lage stand in het begin lijkt het alsof het te droog is maar als je de icing door laat draaien komt het goed, zo niet voeg je nog wat water toe. 
Mix 2 min op lage stand. Als je te snel of te lang mixt dan klopt je teveel lucht in het beslag.

Stijve icing:
De icing is smeerbaar, als je de icing roert en de lepel vervolgens omhoog trekt ontstaat er een stijve piek  die rechtop blijft staan.
Gebruik:
randen bijvoorbeeld een parelrandje, bloemen, ruffles en brush embroidery.

Medium icing:
Deze icing verspreid niet uit zich zelf, je moet de icing helpen te verspreiden met een needle tool. De icing heeft zachte pieken die net niet helemaal rechtop blijven.
Voeg een paar druppels water toe aan stijve icing om medium icing te krijgen.  

15 seconden icing:
Deze icing gebruik ik om mijn koekjes te omlijnen en vervolgens in te vullen. 
Je kunt testen hoeveel seconden je icing is door een mes te pakken, een snee te maken in je icing en dan te tellen. Als de snee/lijn helemaal verdwenen is heb je het aantal seconden van je icing.

Voor het maken van koekjes wordt ook wel eens gebruik gemaakt van outline (30 seconden icing) en flooding (6 seconden icing).
Met outline icing wordt er een dijkje op het koekje gespoten en met flooding wordt dit vervolgens opgevuld. Omdat flooding uit zichzelf verspreid kun je op deze manier kun je snel meerdere koekjes  'glazuren'.

Reacties